Lekovita svojstva ulja lavande

Lekovita svojstva ulja lavande uključuju smanjenje nervoze, olakšavanje bolnih stanja, dezinfekciju kože, poboljšanje cirkulacije kao i blagotvoran uticaj na disajne organe.

Reč lavanda potiće od latinske reči "lavare" što znači prati, spirati zahvaljujući izuzetno prijatnom mirisu.

Ulje lavande se dobija iz cveta lavande kroz destilaciju putem pare. Ovo ulje se vekovima koristi za oplemenjivanje prostora ( potpourri) kao i sastojak u proizvodnji parfema.

Lavandino ulje se dobro "slaže" sa ostalim aromaterapijskim uljima kao što su ulje borovine, žalfije, geranijuma i oraščića.

Danas se ulje lavande koristi kao dodatak sapunima, kupkama, šamponima, losionima.

Kompanija Meadow laboratories Ltd. Iz Velike Britanije je uljima lavande, limuna i suncokreta oplemenila cinkovu mast THOVALINE®, čime je stvorila savršenu formulaciju za tretmane osipa, iritacije, crvenila kože.

KAKO NAM SVE LAVANDA MOŽE POMOĆI

Nesanica - ulje lavande deluje umirujuće, i preporučuje se kao alternativa kod nesanice. Dovoljno je nakapati par kapi ulja na posteljinu. Ulje lavande opušta i samim tim blagotvorno deluje na ceo organizam, i vrlo često može da zameni tablete za smirenje ili protiv nesanice.

Nervni sistem - svojim umirujućim dejstvom, tonici spravljeni na bazi ulja lavande čine da se telo opušta. Preporučuju se kod migrena, glavobolja, depresije. Upotrebom ovih preparata otklanjamo nervnu napetost, iscrpljenost a poboljšavamo rad autonomnog nervnog sistema. Iz iskustva znamo da loše spavamo kada smo napeti i nervozni.

Bubuljice i akne - prema iskustvima dermatologa i aromaterapeuta, ulje lavande je jedno od najefikasnijih u tretmanu bubuljica i akni, koje stvaraju veliku neprijatnost, naročito kod dece u periodu puberteta, ali i kod odraslih ljudi. Koža bude upaljena usled bakterijske infekcije. Kada se loj iz žlezda ne razlaže ravnomerno, on se skuplja na pojedinačnim mestima i stvara gnojne bubuljice i akne. U pubertetu, hormoni su veoma aktivni, te dolazi do stvaranja dodatnog masnog sloja na koži koji u dodiru sa bakterijama i nečistoćama. Kao posledica ovog procesa stvaraju se infekcije, iritacije a u težim slučajevima i ožiljci.

Ulje lavande sprečava da bakterije prouzrokuju inicijalnu infekciju, reguliše višak sebuma i umanjuje mogućnost pojave ožiljaka.

Dodavanjem nekoliko kapi ulja lavande u kreme koje koristite, ili upotrebom preparata koji u svojoj formulaciji već imaju ulje lavande na prirodan način umanjujete ili potpuno otklanjate pojavu bubuljica i akni.

Respiratorne infekcije - ulje lavande se preporučuje kod disajnih problema, bilo da je u pitanju bronhitis, upala grla, prehlada ili grip. Može se koristiti putem inhalacija, naročito je dobro namazati na grleni deo vrata. Isparenja lavandinog uja deluju antibakterijski, čime se ozdravljenje znatno ubrzava.

Nega kože - poznato je da ulje lavande ima antifungicidno i anitiseptičko dejstvo, i kao takvo poželjno je da se nađe u sastavu krema za negu kože. Kreme koje sadrže u sebi ulje lavande preporučuju se za problematičnu kožu ( akne, bubuljice), za negu kože protiv bora, kod psorijatičnih promena. Jednom rečju, gde god postoje upalne promene, preporučuje se upotreba kozmetičkih preparata sa uljem lavande.