BEBA JE PREHLAĐENA – ŠTA MOŽEMO SAMI DA URADIMO?

Lekovi protiv prehlade. Bebe znaju često da budu prehlađene, tokom prve godine čak i do sedam puta. Prehlade prati zapušen nos, ili nos koji „curi“, bebe budu nervozne a san postaje isprekidan.
Kako možete pomoći vašoj bebi?

OTC proizvodi protiv prehlade nisu preporučljivi za decu do 2 godine starosti, te je preporuka da prirodnim putem koliko ste u mogućnosti pomognete svojoj bebi da se tokom prehlade bolje oseća.

Dajte što više tečnosti. Tečnost razređuje sluz u nosu, tako da beba lakše diše. Takođe, tečnost čuva organizam od dehidriranosti. Dojite bebu češće, ili joj češće ponudite hranu za bebe ukoliko ne dojite vašu bebu. Nemojte davati sokove ukoliko nisu prirodni i sadrže dodatne veštačke zaslađivače. Kako ćete znati da li je beba unela dovoljno tečnosti? Proverite urin, ako je svetle boje, beba ima dovoljno tečnosti u organizmu. Ukoliko je urin tamnije boje, to je znak da beba treba da uzima više tečnosti.

Kako osloboditi bebu sluzi iz nosa. Na tržištu su prisutni prirodni sprejevi za pročišćavanje nosića. Prilikom primene, važno je da sledite uputstvo za upotrebu i da bebu postavite u pravilan položaj, kako bi učinak bio što bolji.

Uzdignite glavu bebe na krevetiću. Na taj način šlajm ne prodire dalje i disajne organe i olakšava bebino disanje. Možete ispod dušeka staviti tanju knjigu ili manji peškir umotan u rolnu, ali nikada nemojte direktno podizati jastuk na kome se nalazi glava bebe, jer to može da dovede do gušenja.

Pileća supa.

Naše bake su bile u pravu. Pileća supa jednostavno čini dobro organizmu i čini da se osećamo bolje kada smo prehlađeni. Sve ovo važi i za bebe. Hranljivi sastojci piletine i povrća umanjuje upalna stanja, koja su uglavnom uzrok prehlade.

Topla supa rastvara šlajm i olakšava disanje. Ako beba još uvek ne uzima čvrstu hranu, skuvajte supu sa svim sastojcima u izmiksujte je u blenderu.

 

Ovlaživač vazduha. Vlažan vazduh olakšava kašljanje i ublažava zapušenost disajnih kanala. Važno da vodu menjate jednom dnevno.

Važan je odmor i san bebe. Zdrav san je ključ za zdrav imuni sistem vaše bebe. Kada je jak imunitet, beba će lakše da se „izbori“ sa prehladom. Pre spavanja temeljno izvucite sluz iz nosa koristeći rastvor morske vode prema uzrastu vaše bebe, za šta je važno da se konsultujete sa pedijatrom. Pre spavanja, mazite vašu bebu; na taj način je smirujete i olakšavate joj da zaspi.

Med. Ako je vaše dete navršilo godinu dana starosti, pre spavanja možete da mu date kašičicu meda. Med ublažava kašalj. Med nikako nije preporučljiv za decu mlađu od godinu dana jer može da dovede do dečjeg botulizma.

Bakterija Clostridium bolulinum može da se nađe u medu, s obzirom da je med prirodan proizvod i samim tim izložen prašini i ostalim nečistoćama, a bebe do 12 meseci starosti nemaju dovoljno razvijen dihestivni trakt I stoga može doći do pojave botulizma ( bolest se manifestuje slabošću u mišićima i disajnim problemima).