Bebe u carstvu knjiga

Kada je dobro vreme da počnete da čitate knjige vašim bebama?

Od rođenja.

Beba sluša mamin glas, uči da raspoznaje zvuke, počinje da prati ritam jezika. Zagrlite i mazite vašu bebu sa knjigom u ruci, čitajte joj, i ona će se osećati srećno i zaštićeno. Da bi beba uspostavila blizak odnos sa ostalim članovima porodice, i oni mogu da joj čitaju ili pevuše.

Upotrebite malo glumačkog umeća, menjajte tonalitet, boju glasa, i ubrzo ćete videti kako se vaša beba raduje novostečenoj navici, da sluša. Možda će vam izgledati u početku da beba nema koncentraciju, ali kako beba bude napredovala videćete kako se sve više fokusira na vaše izgovorene reči.

Za početak, knjige treba da budu vizuelno primamljive, što danas više ne predstavlja problem. Knjižare su pune mekanih slikovnica, sa muzikom ili likovima koji iskaču pri svakom otvaranju nove stranice.

Prvih meseci je dovoljno da privijete bebu uz sebe, da joj pričate i pevušite.

U periodu od trećeg do šestog meseca, videćete da beba počinje da uživa u svom odrazu u ogledalu, raspoznaje druga lica, boje i različite oblike. I ona sama će u tom periodu početi da guguće, i da bude aktivnija u smislu da će hteti sama da dohvati neke predmete ili da vaš povuče za kosu. U tom periodu možete da počnete da kupujete „mekane knjige, uglavnom slikovnice“ i da počnete aktivno da uvodite vašu bebu u carstvo knjiga, i stvoriti joj životno vrednu naviku – da čita.

Kada beba napuni šest meseci moći će da sedi u krilu, sama će postati aktivnija, želeći da uzme sve što joj dođe pod ruke, i da stavi u usta. U tom uzrastu već možete da joj pokazujete ko ili šta je na slikama.

Sa godinu dana možete očekivati da beba sama uzima knjige u ruke i okreće stranice. Tada već možete da komunicirate, i da bebi postavljate pitanja kao što su „gde je kuca“, „ko je ovo“ .... itd. U tom uzrastu čitajte bebi onoliko dugo koliko joj knjiga drži pažnju.

Kako vreme bude odmicalo, videćete kako beba počinje sama da prepoznaje likove iz knjiga, koristeći reči izgovorene u kontekstu slike. U uzrastu preko 18 meseci, tokom čitanja, možete povremeno da postavljate pitanja vezana za pročitani tekst. Vreme je za početak aktivne komunikacije.

Kada deca napune dve godine, sama će moći da biraju knjige koje vole, i tada već možete da počnete da kupujete knjige prema njhovom uzrastu, jer će dete samo moći da okreće listove knjiga. Sa napunjene tri godine, dete ima viši nivo koncentracije, samo počinje da postavlja pitanja, ali bez obzira na dečju samostalnost, uvek je važno da podstičete direktan razgovor sa vašim detetom.

Na taj način uspostavlja se poverenje i razumevanje, što je od neprocenjivog značaja za dalji razvoj odnosa između dece i roditelja.