Da li je ekcem kod dece povezan sa alergijama I astmom?

Deca kod kojih se pojavi ekcem eventualno mogu da dobiju alergiju na hranu, polensku alergiju ili astmu. Ali, vi možete da preduzmete korake da umanjite svrab I posledice ekcema, a samim tim da umanjite rizik od alergija.

Povezanost ekcema sa alergijama

Vlada mišljenje da se ekcem javlja kao posledica alergijske reakcije – naš organizam može intenzivno da reaguje na polen ili na ljutu ili zaljućenu hranu. Sve više preovladava mišljenje među dermatolozima da se ekcem javlja kao posledica problema sa epidermom (spoljnim slojem kože). Umesto da spoljni sloj služi kao barijera, koža je tanka, i propušta gljivice, iritanse ili alergene.

Većina stručnjaka ne misli da se ekcem u potpunosti javlja kao posledica alergijskih reakcija, ali je jasno da se javlja kao posledica alergisjkih stanja usled alergije na hranu, polen ili astmu.

o Do 80% dece koja pate od ekcema, kasnije tokom detinjstva dobiju alergiju na polen i astmu
o 35% odraslih koji imaju astmu ili nazalne alergije tokom detinjstva imale su ekcem
o Ako je majka sklona alergijama, kod jednog od troje dece će se pojaviti ekcem
o 37% dece sa blago izraženim ekcemom biće sklona alergiji na hranu

Zaustaviti „alergijski marš“

Kod pojedine dece, ekcem i alergije se razvijaju sa odrastanjem.
Počinje sa ekcemom, onda nastupa alergija na hranu, potom može doći do pojave astme i polenske alergije. Ovakav redosled nosi naziv „ alergijski marš“.
Ali, ne mora da znači ako vaše dete ima ekcem da će doći do razvoja svih gore navedenih pojava; to samo može da je dete izloćenije većem riziku.

Vi možete preduzeti neke mere da bi smanjili eventualni rizik od pojave ekcema, pa do pojave alergija.
Kao prvo, važno je da dojite svoju bebu, jer ona vašim mlekom stiče imunitet, a samim tim i otpornost. Preporuka je da bebu dojite bar 4 meseca.
Takođe, držanje ekcema pod kontrolom kod beba i dece podrazumeva:
Testiranje na alergene. Ukoliko tačno znate na koji alergen vaša beba ili dete reaguju, lako ga možete isključiti, ukoliko potiče od pojedinih namirnica.
Koristite hidrantne kreme ili losione za negu kože. Potrudite se da bebinu kožu negujete hidrantnim hipoalergenskim preparatima, u što tanjem sloju, da bi koža mogla da „diše“, a da ne bude suva.
Redovno secite nokte. Sa kratkim noktima dete ne može češanjem da ošteti kožu.
Izbegavajte iritanse. Rublje perite neutralnim deterdžentima i sapunima. Izbegavajte prisustvo duvanskog dima u prostorijama gde borave deca.

Ukoliko vaša beba ili dete ima ekcem duže vreme, i ne reaguje na preporučene preparate, obratite se pedijatru.