JOŠ MALO O PELENSKOM OJEDU …

Ishrana bebe

Neke namirnice, kao što su na primer voćni sokovi mogu prouzrokovati dijareju ili retku stolicu kod beba, što vodi do pelenskog ojeda. Uzimanje antibiotika, ili prelazak na čvrstu hranu može da dovede do poremećaja u varenju. U tom slučaju možete smanjiti unos sokova, ali nikako ne treba da prestanete sa davanjem antibiotika bez saveta lekara.

Da li rast zubića može da izazove pelenski ojed?

Ove dve pojave se često dešavaju istovremeno, ali malo je verovatno da su povezane međusobno.

Da li svaki put pri promeni pelena treba obrisati ostatke masti protiv ojeda?

Nema potrebe da svaki put uklanjate u potpunosti ostatke već nanesene masti protiv ojeda, jer intenzivnim trljanjem dodatno iritirate bebinu kožu. Dovoljno je da mekom rukavicom operete predeo bebine guze, dodate potrebnu količinu masti protiv ojeda, i to je sasvim dovoljno.

Da li treba koristiti pamučne pelene?

Odgovor je, učinite ono što mislite da je najbolje za vašu bebu i za vas, jer vrsta pelena ne utiče na pelenski ojed. Ako vam više odgovaraju pelene za jednokratnu upotrebu, koristite ih. Na pojavu ojeda utiče vlažna sredina, a pelene za jednokratnu upotrebu upijaju vlagu. Izbegavajte pelene sa dodatnim mirisima ili bojama, jer to može dodatno da iritira bebinu kožu, ili čak i da izazove alergijsku reakciju. Čiste bele pelene mogu biti najbolji izbor.

Veoma je redak slučaj, ali neke bebe mogu biti alergične na pelene za jednokratnu upotrebu. U tom slučaju vaš izbor su pamučne pelene. Vodite računa da ih često menjate.

Ukoliko vaša beba ima ojed u pelenskoj regiji menjajte pelene svakih sat vremena i bar jednom tokom noći. Pelene za jednokratnu upotrebu kožu vaše bebe održavaju suvom tokom dužeg perioda od klasičnih pamučnih pelena.

Koja vrsta vlažnih maramica se preporučuje za negu bebine kože?

Preporuka je da vlažne maramice budu bez alkohola i mirisa. Obratite pažnju pri kupovini vlažnih maramica da one imaju što manje sastojaka u sebi. Držite se „jednostavnih proizvoda“. Tržište nudi „hipoalergenske“ ili „ za osetljivu kožu“ vlažne maramice, ali nema garancije da su bolje od drugih proizvoda iz te grupe.

Šta činiti ukoliko se osip proširi po drugim delovima tela?

Pojava osipa van pelenske regije može biti znak da vaša beba ima infekciju, i u tom slučaju posetite lekara.

Kako olakšati bebi pojavu ojeda ili osipa?

Pre svega, važno je da koža diše, i da ima što više vazduha. Kada god vam se ukaže prilika između promene pelena ili prilikom kupanja, ostavite bebu kratko vreme, par minuta bez pelena. Na ovaj način bebina koža „odmara“ od čestog trljanja, a na taj način izostaje i pojava klica koje se razvijaju u tamnom i vlažnom prostoru unutar pelene.

Koristite kupke za bebe na bazi ulja. Izbegavajte  proizvode koji u svom sastavu imaju iritanse.

Preporučuje se upotreba masti na bazi cink – oksida.

Koliko dugo može da traje pelenski ojed?

Ukoliko se ojed ne povuče posle tri dana uz gore opisane tretmane, obratite se lekaru.