Lekovita svojstva ulja limuna

Esencijalno ulje limuna poseduje višestruka svojstva lekovita i blagotvorna za naše zdravlje. Možemo ga koristiti u tretmanima za negu kože i kose, opuštajuće deluje u stresnim stanjima, efikasno je u tretmanima infekcije – dobar primer je preparat Thovaline® cinkova mast, koja između ostalih sastojaka sadrži i ulje limuna koje sprečava infekciju kao posledicu, ukoliko osip ili ojed nije adekvatno saniran. Ulje limuna se preporučuje pacijentima sa astmom ( inhalacije), kod stomačnih problema i nesanice.

Ulje limuna deluje antibakterijski, umirujuće, antiseptički i antibakterijski.

Nega kože

Ulje limuna vraća koži sjaj, zateže je i detoksifikuje. Posle nekoliko tretmana uljem limuna umorna i opuštena koža ponovo počinje da sija i deluje sveže i zategnuto.

Zbog svog antiseptičkog dejstva preporučuje se kod tretmana akni i bubuljica.

Takođe, preporučuje se osobama sa prirodno masnom kožom.

Antistres

Aromatično ulje limuna po svojoj prirodi deluje umirujuće, otklanja umor i iscprljenost, nervozu i pojačanu tenziju organizma. Iskustvo je pokazalo da se inhaliranjem aromatičnim uljem limuna povećava pažnja i koncentracija.

Imuni sistem

Ulje limuna ima visok procenat vitamina koji „podiže“ imuni sistem. Stimuliše bela krvna zrnca i na taj način povećava otpornost organizma u borbi sa bolešću i poboljšava cirkulaciju.

Astma

Aromatično limunovo ulje se još od davnina koristilo za inhaliranje, jer udisanje ulja limuna blagotvorno deluje na disajne puteve i sinuse.

Nesanica

Preporuka je da se par kapi ulja limuna nakapa na mali platneni jastučić i stavi pored jastuka. Umirujuće dejstvo limuna vrlo brzo će vas uspavati.

Stomačni problemi

Ulje limuna deluje protiv nadutosti stomaka, poboljšava varenje, blagotvorno deluje na „uznemiren stomak“ i grčeve.

Nega kose

Možemo u domaćoj varijanti napraviti veoma koristan tonik za kosu sa aromatičnim uljem limuna. Upotrebom ovog ulja jačamo kosu, postaje sjajnija i zdravija. Takođe, veoma uspešno uklanja perut.