Mame, buduće mame i mobilni telefoni

Svakodnevno smo svedoci upotrebe, ili možda je bolje reći sve češće zloupotrebe mobilnih telefona. Oni su postali zamena ili bolje reći kvazi zamena za druženje i nije retka slika kako u kafićima, autobusima ... ljudi sede jedni do drugih i opčinjeno skroluju po svojim mobilnim telefonima.

Otuđenost na delu u svoj svojoj veličini.

Ali, šta reći kada majke umesto da ostvaruju kontakt pogledom i pričom sa svojim bebama, vrlo često ostvaruju mnogo bliži kontakt sa svojim mobilnim uređajima.

Da li su danas mlade mame svesne koliko mogu biti dugoročne posledice takvog ponašanja? Po ponašanju dece kada krenu u vrtić pa potom u školu, može se reći da mame ne shvataju koliku štetu čine svojoj deci neispuštanjem mobilnih telefona.

Česta upotreba mobilnih telefona već u trudnoći može dovesti do kasnijeg poremećaja ponašanja kod dece.

Statistika koja se danas sve češće bavi ovom problematikom kazuje da 30% dece čije su majke često koristile mobilni telefon tokom trudnoće, imaju neki od poremećaja u ponašanju. Ako je majka i posle rođenja bebe nastavila često da koristi mobilni telefon taj procenat raste za još 20%.

Malo nauke .... radio talasi služe za prenos našeg govora i podataka putem mobilnih uređaja. Ti radio talasi se preko antena transformišu u elektromagnetske talase. Zračenju ovih talasa najviše su izloženi glava i trup.

Svaki dan imamo priliku da vidimo mame koje jednom rukom guraju kolica, a drugom skroluju po displeju telefona.

Koliko mama dok doje svoju bebu, u drugoj ruci drže mobilni telefon? To je posebno štetno, jer beba kada sisa gleda u majčine grudi i oči. Ako majka za vreme dojenja ne gleda u svoju bebu nego u telefon, beba gubi kontakt sa svojom majkom, i počinje da oseća nesigurnost.

Drage mame, nema veće sreće od bebe i njenog odgajanja. Gledajte ih kako rastu, napreduju i uživajte u životu sa svojim najvećim blagom.