NEGA BEBINE KOŽE

Možete očekivati otekline, mrlje i osip

Nema ničeg lepšeg od meke i nežne kože vaše bebe. Bebe, takođe umeju da budu veoma razdražljive usled pelenskog osipa, pojave temenjače ili nekog drugog razloga usled problema sa kožom. Mnoge bebe su sklone iritaciji kože u prvim mesecima posle rođenja. Evo nekoliko saveta kako da se odnosite prema uobičajenim problemima vezanim za bebinu kožu.

Novorođenčad su sklona osipu

Dobra vest vezana za osipe kod novorođenčadi i beba: većina njih nije štetna i znaju da se povuku sami od sebe. Ako vam se nega bebine kože čini kompleksna, sve što je važno da znate su tri stvari: Koja stanja možete tretirati kod kuće? Koja stanja zahtevaju medicinski tretman? Šta možete da učinite da bi izbegli probleme sa kožom kod vaše bebe?

Izbegnite pelenski osip

Crvenilo u pelenskoj regiji znači da se radi o pelenskom ojedu. U većini slučajeva pelenski ojed se javlja jer su pelene čvrsto stegnute ili nisu zamenjene na vreme, zatim bebina koža može biti iritirana pojedinim deterdžentima, nekada sastav pelena može da uzrokuje osip, ili upotreba vlažnih maramica. Ovo stanje možete da izbegnete tako što ćete pelensku regiju držati što duže možete otvorenu, čestim menjanjem pelena, upotrebom masti na bazi cink oksida.

Bubuljice i beličaste fleke

Akne kod beba nisu u stvari prave akne, kao što viđamo kod tinejdžera. Uglavnom, većina promena na koži ove vrste prolaze same od sebe posle kraćeg vremena. Nije potrebno da bilo čime tretirate akne kod beba.

Fleke na koži nastale odmah po rođenju

Na bebinoj koži se mogu pojaviti fleke odmah po rođenju, ili malo kasnije. Ova vrsta promena na koži nije nasledna. U svakom slučaju, njihova pojava ne treba da vas brine.

Atopijski dermatitis i ekcem

Ekcem se javlja u vidu crvenog osipa i izaziva svrab. On može biti posledica naslednih faktora u porodici, kao što je astma, alergije ili atopijski dermatitis. Ekcem se uglavnom pojavljuje na licu bebe u vidu osipa. Tokom vremena pojavljuju se suva zadebljanja na koži koja se ljuspaju. Ekcem se takođe može pojaviti na pregibima laktova, grudima, rukama ili pregibima kolena. Da bi se ekcem uspešno tretirao, prvo se moraju isključiti nasledni faktori. Preporučuje se upotreba blagih sapuna i deterdženata, i upotreba hipoalergenskih preparata u vidu krema ili losiona. Uporan ekcem zahteva medicinski tretman.