ZVANIČNE PREPORUKE ZA NEGU KOŽE NOVOROĐENČETA

ZVANIČNE PREPORUKE ZA NEGU KOŽE NOVOROĐENČETA, PA I ODOJČETA, USVOJENE SU OD Stručne KOMISIJE MINISTARSTVA ZDRAVLJA U “ VODIČU ZA OSNOVNO I SPECIJALIZOVANO ZBRINJAVANJE NOVOROĐENČETA”
/PRIM DR NADA TODOROVIC, PEDIJATAR - NEONATOLOG, STR.93/:
NEGA KOŽE NOVOROĐENČETA PODRAZUMEVA PREPORUKE NA NEKOLIKO NIVOA:

PREPORUKA A.
Novorođenu decu ne treba kupati tokom boravka u porodilištu. Sirasti maz na koži predstavlja efikasnu zaštitu od infekcije I obezbeđuje bolju termalnu stabilnost.
Dolazi u obzir minimalno brisanje kože toplom, sterilnom vodom u anogenitalnoj regiji.

PREPORUKA B.
Upotrebu sapuna ili alkohola u nezi kože treba razmotriti u slučaju kada se novorođenče primi posle domicilnog porođaja u nehigijenskim uslovima.
o U slučaju pojave intertriga, savetuje se brisanje toplom vodom, a posle pažljivog sušenja kože dolazi u obzir lokalna aplikacija neutralnih krema sa cinkom.
Ovi saveti se produžavaju na period od 7 do 14 dana tokom koga ne treba upotrebljavati sapun niti topične agense, sve dok se ne uspostave dobar integritet kože, dobra kolonizacija I dok ne zaraste pupčana rana.

Posle dugogodišnjeg sprovođenja navedenih principa I procedura u nezi kože novorođene dece ističem izuzetno dobro iskustvo sa primenom THOVALINE® cinkove masti sa kojom smo uglavnom prevenirali I rešavali probleme na koži novorođene dece.

Etiologija I patologija kože beba :

o pelenski osip,
o promena hrane
o trenje,
o infekcije,
o upotreba antibiotika,
o alergijska predispozicija.

Na navedenim sličicama 1,2,3… vidimo novorođenče sa intertrigom sa defektima I krvarenjem na koži, koji je tretiran I rešen posle 7 dana sa THOVALINE® cinkovom mašću.

 

Promene na koži odojčeta, bilo koje etiologije /dg: pelenski osip, perianalni dermatitis, atopijski dermatitis, seboroični dermatitis, kandidom izazvan dermatitis, impetigo/ treba takođe u startu tretirati blagim dezinfekcionim sredstvom I THOVALINE® cinkovom mašću, a ukoliko se radi o infekciji ili alergiji pedijatar odlučuje šta dalje.
THOVALINE® cinkova mast je izuzetan preparat za tretman mladalačkih akni I bubuljica.
Aromaterapija /eterična ulja/ lekovitih biljaka sa dodatkom cinka je danas zlatni standard u nezi kože, gde spada I THOVALINE® mast.
PRIM DR NADA TODOROVIC, pedijatar-neonatolog